Honépítő Egyesület
Ma 2021. szeptember 21. kedd, Máté, Mirella napja van.

Honépítő Egyesület

A MAGYARBÁNHEGYESI HONÉPÍTŐ KULTURÁLIS EGYESÜLET 2008. januárjában alakult meg 12 fővel.

Elnöke: Majsai Ferencné.

Székhelye: 5667 Magyarbánhegyes, Kossuth u. 76. (Tájház) Jelképe:

Az egyesület célja és feladatai:

  • Az egyesület nemzetünk, hazánk és szűkebb pátriánk, Magyarbánhegyes fejlődését kívánja működésével elősegíteni.
  • Kohéziós erőként kívánja összefogni az egyesület célkitűzéseivel egyetértő, szimpatizáló polgárokat.
  • Közösségfejlesztő módszerek alkalmazásával mobilizálja a lakosságot, a civil, a gazdasági és önkormányzati szférát, segítve az önszerveződést, és a helyi társadalmi aktivitás megteremtését, kiszélesítését.
  • Segíti és támogatja a nemzeti-etnikai kisebbséghez tartozó – elsősorban a roma származású lakosok – önszerveződési törekvéseit, identitástudatuk és kulturális értékeik megőrzését célzó szervezeteik létrehozását. Ennek érdekében: - segíti saját civil szervezetük létrehozását, - pályázatok írásával törekszik kulturális értékeik felelevenítését szolgáló rendezvények szervezésére, - nyelvtanfolyamot szervez.
  • Helyi fórumot biztosít tagjai és az érdeklődők számára kulturális, szociális, információcsere, tájékoztatás, ismeretterjesztés, művelődés, önképzés, és az ezekkel kapcsolatos tevékenységek terén.
  • Az egyik legfőbb értéknek a családot és a gyermeket tekinti, ezért kezdeményezi a szociális, kulturális és egyéb társadalmi hátrányokkal küzdő idősek és gyermekeket nevelő családok megsegítését.
  • Ápolja és feleleveníti, megőrzi a helyi és a magyar népi kultúra, hagyományok és szokások emlékeit, ennek érdekében változatos tematikájú rendezvényeket, öntevékeny csoportokat, fesztiválokat, találkozókat, konferenciákat szervez, írott és elektronikus tájékoztatókat, folyóiratot ad ki.
  • Javasolja és támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a községben élő ifjúság nevelésének-oktatásának, művelődésének, sportolási és szórakozási lehetőségének feltételeit, anyagi és infrastrukturális feltételeit megteremtik.
  • Kapcsolatok létrehozása és ápolása a határon túli magyar szervezetekkel, segítségnyújtás a nemzeti kultúra és hagyományok megőrzésében. 
  • Idei terveink közt szerepel április 11-én, a költészet napján vers- és prózamondó verseny szervezése, valamint aktív szerepvállalás a BÁN-napok rendezésében. 

VÁRJUK MINDAZOK JELETKEZÉSÉT, AKIK AZ EGYESÜLET CÉLKITŰZÉSEIVEL EGYETÉRTENEK, AKÁR RENDES, AKÁR PÁRTOLÓ TAGKÉNT RÉSZT KÍVÁNNAK VENNI A CÉLOK MEGVALÓSÍTÁSÁBAN. 

Beszámoló a Magyarbánhegyesi Honépítő Kulturális Egyesület tevékenységéről

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató