Polgárőrség
Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
  • Utolsó frissítés: 2022. június 29. (szerda), 16:39.
asp

Polgárőrség

MAGYARBÁNHEGYESI BŰNMEGELŐZŐ VAGYONVÉDELMI ÉS ÖNVÉDELMI EGYESÜLET

Magyarbánhegyes Ságvári út 16.

Telefon: 06-30/481-5124

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Egyesület elnöke: Simondán János

Az Egyesület 2003 december 22-én alakult meg Magyarbánhegyesen helyi önkéntes lakosokból 36 fővel Magyarbánhegyesi Községi Önkormányzat közreműködésével. Egyesületünk bíróság által bejegyzett hivatalosan működő szervezet, az Országos Polgárőr Szövetségen belül a Békés Megyei Polgárőr Szövetség tagja is. Irodánk a helyi Művelődési házban található.

Együttműködünk a Mezőkovácsházi Rendőrkapitánysággal, a körzeti megbízottal, a Battonyai Határrendészettel, a helyi Önkormányzattal, a Magyar Postával, és különböző helyi szervezetekkel. Magyarbánhegyes község teljes közigazgatási belterületén tagjainkkal napi rendszerességgel főként éjszakai és hajnali szolgálatot látunk el. A közrend és a közbiztonság érdekében 6-8 órás beosztásban végzünk bűnmegelőzési célú járőrszolgálatokat saját gépkocsival, motorkerékpárral, kerékpárral, és gyalogosan. Továbbá iskolai tanítási napokon 07.00 – 08.00 óra közötti időszakban fokozott polgárőr jelenlétet biztosítunk a település iskolája és a község központja környékén. Feladataink közé tartozik még a Önkormányzati és sport rendezvények lebonyolításának zavartalan biztosítása, temető ellenőrzése, postai dolgozók biztosítása. Ünnepek alkalmával megerősített járőrszolgálatot teljesítünk. Szolgálat teljesítésük során formaruházatot és “POLGÁRŐRSÉG” feliratú láthatósági mellényt viselünk.

Napjainkban 24 fő tagja van az egyesületnek, akik szabadidejüket és fáradságukat nem kímélve a lakosság nyugalmát biztosítják, és a saját járműveiket, eszközeiket felajánlva végzik önkéntes munkájukat a község érdekében.

Tagjaink: Dudás Károly; Tóth György; László Antal; Vaczkó János; Zsilkó Lajo;s Rátódi István; Orsós János; Vízvári Zoltán; Diós Márton; Czobor Róbert; Országh István; Vajda Norbert; Garai Lajos; Kovács Zsigmond; Ramasz Péter; Bata Péter Sándor; Zsolnai László; Bacsa Ferenc; Kis László; Kittlinger Pál; valamint szeretném kiemelni a három női polgárőrünket: Dudás Károlyné; Mező Mária; Vízvári Zoltánné.

AZ UTÓBBI IDŐBEN ELSZAPORODOTT LAKÁSBETÖRÉSEK ÉS BESURRANÁSOK MEGELŐZÉSÉRE AZ ALÁBBI FELHÍVÁST TESSZÜK KÖZZÉ:

Az Önkormányzat általában nem ad ki engedélyt az utcai árusoknak és házalóknak. Az ilyen módon árult árucikkek kétes eredetűek, gyenge minőségűek és esetleg bűncselekményből származhatnak. Az utcai, vagy házaló árusítás alkalmával a bűnözők felmérik a helyszínt, szemrevételezik a terepet.

Mit tegyünk ilyen esetben?

Ne vásároljunk árut utcai árusoktól, házalóktól, és ne engedjük be az udvarunkba, lakásunkba idegen személyeket.

Milyen a megjelenési forma?

Általában vizet kérnek, autó meghibásodásra hivatkoznak, WC-t keresnek, vagy régi bútort, tollat. Ne engedjük be őket, és ne dőljünk be ezeknek a trükköknek. Általában egy személy leköti a figyelmet a többi meg kirámolja a házat, értékek után kutatva. Lehetőség szerint tartsa mindig zárva lakásának ajtaját! Ha egyedül van, soha ne nyisson ajtót ismeretlennek! Soha ne rejtse kulcsait lábtörlő alá, vagy a villanyórához! A megjelenő idegen autók rendszámát, színét, típusát jegyezze fel és a 107-es ingyenes számon a rendőrségi ügyeletet értesítsék. A polgárőröknek adják át ezeket a rendszámokat és észrevételeket. Általában a lakosság elöregedett. Sok az idős és egyedülálló személy. Fokozottan figyeljünk rájuk és egymásra! A legnagyobb bűnmegelőző maga a lakosság, aki bezárja értékeit, és nem hagyja hivalkodóan elöl! A lakásbesurranások elkövetési ideje főleg 8.00 órától 16.00 óráig terjedő időszak. Óvjuk és segítsük egymást!

Mit kell tenni ha …

Mit tegyen, ha gyanús alakok tűnnek fel a környéken?

“Úgysem jönnek ki, csak ha vér folyik” – gondoljuk gyakran ez nincs így. A bűnmegelőzés is fontos feladata a rendőrségnek. Azok az információk, amelyek az elkövetni szándékozott bűncselekmény megelőzéséhez, megakadályozásához járulnak hozzá, talán még fontosabbak, mint azok, amelyek a már megtörtént esetekre vonatkoznak.

Ha gyanús mozgást, tevékenységet észlel környezetében, bátran jelentse. A rendőrség ellenőriz minden bejelentést. Ne feledje lehet, hogy valaki éppen önnek köszönheti majd, hogy nem vált áldozattá.

Mit tegyen, ha ismeretlen alakok csengetnek a kapun, az ajtón?

Lehetőleg ne engedje be őket. Ajtón keresztül kérdezze meg, mit akarnak. Ha a látogató azt állítja, hivatalos helyről érkezett, köteles magát fényképes igazolvánnyal igazolni. Ha bajban van, rosszul van, segítséget kér és ezekre tekintettel úgy dönt, hogy beengedi az idegent, semmiképp se hagyja egyedül a helyiségben. Ha többen vannak, csak azt engedjük be, aki rosszul van. A beengedés előtt kérjen egy kis türelmet, ezalatt zárja el, tegye biztos helyre elöl lévő értékeit.

Mit tegyen, ha hazamegy, s tapasztalja, hogy betörtek a lakásába?

Lehetőleg ne menjen be a lakásba, mivel a hátramaradt bizonyítási eszközöket, nyomokat megsemmisítheti. Azonnal értesítse a területileg illetékes rendőrkapitányságot (tel: 107, 112) és várja meg a kiérkező szemlebizottságot. Gondolja át, kit lehet majd felkérni hatósági tanúnak a szemléhez (szomszédot, ismerőst stb.). A helyszíni szemle során működjön együtt a rendőrökkel. Mérje fel, mi tűnt el a lakásból és azok hozzávetőleg milyen értéket képviselnek. Mekkora rongálási kár keletkezett? helyesen teszi, ha “házi-leltárt” készít értéktárgyairól, műszaki cikkeiről, igazolványairól. Jegyezze fel ezek adatokat (gyári szám, sorozatszám, típus, külső leírás stb.) és tegye biztos helyre. Az értékesebb, egyedi azonosításra alkalmas tárgyakról, műkincsekről, ékszerekről fényképfelvételeket is célszerű készíteni. Mindezek segítik a nyomozást, megkönnyítik az ellopott értékek körözését, megtalálását.

Mit tegyen ha bent van a betörő?

Semmiképp sem ajánlatos “magánakcióba” kezdeni! Ha lehetősége van rá, hívjon segítséget és próbálja meg visszatartani az elkövetőt a rendőrök kiérkezéséig (zárja rá az ajtót, szomszédokkal akadályozza meg, hogy a helyszínről elmenjen stb.). Kerülje a szükségtelen, öncélú erőszakot, mert ezzel maga is bűncselekményt követhet el! Jogos védelmi helyzetben csak akkor van, ha az elkövető megtámadja. Ilyenkor jogában áll a támadással arányos és mindenképp szükséges erőszakot kifejteni az elhárítás érdekében. Ne változtassa meg a helyszínt, hagyjon mindent úgy, ahogyan találta.

Mit tegyen, ha tudomására jut egy bűncselekmény?

A legtöbb állampolgárnak nagy dilemmát okoz, hogy a tudomására jutott bűncselekményt bejelentse-e vagy sem. Mi közöm hozzá? Miért pont én? Mi hasznom belőle? – kérdezzük magunktól gyakran. Visszatart bennünket továbbá a félelem, hogy az elkövető esetleg bosszút áll, de riasztó a hosszadalmas rendőrségi és bírósági procedúra is. A bűncselekmények feljelentése, a hatóságokkal való együttműködés elvárható állampolgári magatartás. Ne feledjük: mi is lehetünk áldozatok! Bármikor a saját bőrünkön tapasztalhatjuk valamilyen bűncselekmény következményeit. Ilyen esetben nekünk is jólesne, ha lenne, aki mellénk áll és elmondja, amiről tud, amit látott, hajlandó tanúskodni, stb… Ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre, melyek a bejelentők, tanúk védelmét szolgálják. Számos jogi előírás teszi lehetővé, hogy az ellenérdekű fél ne ismerhesse meg a bejelentő, a tanú adatait. Kérhető az adatok zárt kezelése is. Az egyes nyomozási cselekményeknél (pl: felismerésre bemutatás, szembesítés) sem kell szemtől-szemben jelen lenni.

ÉJJEL-NAPPAL HÍVHATÓ POLGÁRŐR ÜGYELETI TELEFONSZÁM: 06-30/481-5124 SIMONDÁN JÁNOS elnök

Ha bármit észlelnek, hívják a fenti számot, és mi lehetőségünk szerint intézkedünk!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató